De droom van Stockhausen

Helikopterstrijkkwartet-installatie

Het Holland Festival 2019 presenteert aus LICHT. Tijdens een drie dagen durende marathon wordt een substantieel deel van de operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen (1928-2007) uitgevoerd. In totaal wordt de marathon drie keer uitgevoerd.

In dezelfde periode – van 30 mei tot en met 12 juni – presenteren wij de gloednieuwe installatie De droom van Stockhausen (ca. 60 minuten) van Frank Scheffer. Op vijf schermen zijn beelden te zien die door 16 Hi-8- videocamera’s werden vastgelegd van Stockhausens Helikopter Streichquartet. Dat gebeurde tijdens het Holland Festival van 1995. Vier leden van het befaamde Arditti String Quartet vlogen toen boven Amsterdam, ieder in hun eigen helikopter.

Voor deze installatie werkt regisseur Frank Scheffer samen met Elmer Leupen (montage en videobewerking), Daan Hazendonk (projectieontwerp) en René Mendel (productie voor Interakt).

Voorafgaand aan de installatie is telkens Helicopter String Quartet (77 min.) te zien, de vermaarde documentaire die Frank Scheffer in 1996 voltooide over de totstandkoming van dit zonderlinge concert in 1995.


Delen

Meer

Ketelhuis Podcast #65

Ketelhuis Podcast #64

Ketelhuis Podcast #63

Pin Only vanaf 17 maart