Ketelhuis x Illustratie Ambassade: Baanbrekers
De Illustratie Ambassade brengt 13 eigengereide illustratoren samen in de expositie Baanbrekers. Kunstenaars die geen verschil zien tussen genders, die minderheden een gezicht geven, spelen met hun seksualiteit en zich druk maken om vluchtelingenvraagstukken, de bio-industrie en het klimaat.
Opmerkelijk: ze deden dit al in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze zijn relatief gezien lang onderbelicht gebleven. En is het toeval dat ze allemaal vrouw zijn?
Het Ketelhuis licht drie van deze makers uit in een speciaal filmprogramma. Leer Tove Jansson, Gerda Wegener en Judith Kerr nog iets beter kennen via films, inclusief een inleiding over het verschil tussen feit en fictie.
Tove (Zaida Bergroth, 2020)
In de verhaaltjes die ze maakte rondom de Moomins, charmante witte wezentjes, verwerkte Tove Jansson niet alleen haar angsten en depressies, maar toont ze ook de liefde voor haar vriendin – in een tijd dat homoseksualiteit in Finland verboden was. In de biografische film Tove wordt ze prachtig neergezet door de charismatische Alma Pöysti.
Op zondag 22 oktober, 10:30 – kaarten hier
The Danish Girl (Tom Hooper, 2015)
Toen Gerda Wegener zonder vrouwelijk model kwam te zitten, vroeg ze haar echtgenoot Einar om voor haar in te vallen; zij zou later een van de eerste Europese transgender vrouwen worden die een operatie onderging. Hun liefdevolle relatie werd in een filmmalletje gegoten door Tom Hooper; het leverde Eddie Redmayne een Oscarnominatie op.
Op zondag 19 November – 10:30 – kaarten hier
Hitler heeft mijn roze konijn gestolen (Caroline Link, 2020)
In 1933 moest de toen negenjarige Judith Kerr Berlijn halsoverkop verlaten vanwege haar politiek activistische vader. Haar ervaringen als jonge vluchteling tekende het op in een ontroerend jeugdboek, dat schitterend verfilmd werd door Caroline Link.
Op zondag 10 december – 10:30 – kaarten hier