Treinfilm-special Cinema Express

Treinen en films hebben een bijzondere band. Al sinds het ontstaan van de cinema, aan het einde van de negentiende eeuw, slingeren treinen zich door de filmgeschiedenis. Soms zijn ze even afwezig, maar altijd vinden ze het spoor terug. 

Dat schrijft de Volkskrant-journalist Pauline Kleijer in haar boek Cinema Express – over treinfilms en filmtreinen. De trein, zo toont ze aan in haar boek, is veel meer dan alleen een filmlocatie: hij stuwt actiefilms voort, brengt geliefden bij elkaar, illustreert klassenverschillen en dient als katalysator van het lot.

Op 1 oktober vindt om 17 uur de boekpresentatie plaats in Het Ketelhuis (gratis kaarten hier). En dat is meteen een prachtige aanleiding om twee van Kleijers favoriete treinfilms te vertonen. Het diep-romantische, niet te missen Brief Encounter (1945) bijvoorbeeld. Het is een unieke kans om Hitchcock mysterie The Lady Vanishes (1938) op groot scherm te zien. Ook programmeren we een van de mooiste recente treinfilms: het fraaie drama Hytti no 6 (2021). 

11:00 Brief Encounter (1945)

13:00 The Lady Vanishes (1938)

15:00 Hytti Nro 6 (2021)

17:00 Boekpresentatie Cinema Express

 


Delen

Meer

Ketelhuis x Krakeling

Barbie-tassen te koop

Ketelhuis Podcast #92

Ketelhuis Podcast #91