De Stad was van Ons & Vlekkeloos
Documentaire over radicaal feminisme in de jaren '70. Inclusief voorfilm Vlekkeloos met een Q&A.
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en hernemen wij De Stad was van Ons van Netty van Hoorn. Als voorfilm vertonen we Vlekkeloos van Emma Branderhorst. Branderhorst is ook aanwezig voor een Q&A. De gehele opbrengt van deze avond gaat naar het Armoedefonds, voor hun project rond Menstruatie-armoede.
De Stad was van Ons
In 1970 barstte de radicaal feministische beweging los. Het bleek een drijvende kracht binnen het Nederlandse feminisme. Zij deden niet alleen mee aan bewustwordingsgroepen, demonstraties en kraakacties, maar startten ook activistische bewegingen als Paarse September en Lesbian Nation, begonnen vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven, een drukkerij, een filmcollectief, een fonds om vrouweninitiatieven te financieren en nog veel meer. Sommige van die initiatieven groeiden uit tot wereldwijd opererende organisaties, zoals filmdistributeur Cinemien en Mama Cash.
Opeens stonden de stadsmuren vol geheimzinnige leuzen, zoals ‘Zij komt’ en ‘We love the Moon’, er werden volksfeesten gehouden, films gemaakt, er werden bezettingen gepland en uitgevoerd: alles veranderde. Alles werd nieuw. Netty van Hoorn heeft deze culturele aardverschuiving gevangen in een prachtige documentaire met interviews, historische beelden en filmmateriaal.
Vlekkeloos
Ruby (15) woont met haar hardwerkende moeder en haar jongere zusje in een buitenwijk. Het gezin leeft onder de armoedegrens. Haar moeder draait dubbele diensten en Ruby voelt zich verantwoordelijk naar haar moeder toe. Wanneer Ruby ongesteld wordt komt ze er achter dat er geen menstruatie producten meer in huis zijn. Hoewel de noodzaak hoog is durft ze haar moeder niet lastig te vallen. Ruby probeert het zelf op te lossen, ze belandt in een tweestrijd met alle gevolgen van dien. Hoelang houdt Ruby dit vol? Wanneer wordt het haar teveel?
Uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan International blijkt dat grofweg 9% van de Nederlandse vrouwen tussen de 12-25 jaar oud soms geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Menstruatieproducten worden in Nederland (en vele andere landen) gezien als luxeproduct. Bij de Voedselbank worden ze bijvoorbeeld niet gedoneerd en ook de verzekering vergoedt ze niet. Vrouwen die het niet kunnen betalen vallen tussen wal en schip. Vlekkeloos vertelt het verhaal van vele, ongehoorde vrouwen, met als doel het gesprek te openen, het taboe te doorbreken.
De film werd bekroond met de Kristallen Beer op het 72e International Film Festival Berlinale in Berlijn in de Generation Competitie