•  
  •  
  •  
  •  

Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar

Ketelhuis Forum

Documentaire over Amsterdamse School beeldhouwer en kunstenaar Hildo Krop. Voorafgaand een lezing door Ton Heijdra van Het Schip.

Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar is een biografisch documentaireportret van de uit Overijssel afkomstige Amsterdamse School beeldhouwer en kunstenaar Hildo Krop. Eind 1912 vestigde Krop zich, na vele omzwervingen, definitief in Amsterdam. Vanaf 1956 werd hij hier officieel benoemd als stadsbeeldhouwer. Tot aan zijn overlijden in 1970 heeft Hildo Krop meer dan 400 beelden gerealiseerd voor de Amsterdamse openbare ruimte, op bruggen, pleinen en gebouwen.

Het is opvallend hoe makkelijk mensen aan deze indrukwekkende beeldhouw-productie voorbijgaan, letterlijk en figuurlijk. Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar gaat in op wie Hildo Krop was als kunstenaar maar ook als mens. Tegelijkertijd geeft de film een beeld van de tijd waarin Hildo Krop leefde, een periode met twee wereldoorlogen, met opkomend socialisme en later ook communisme.

De film is geproduceerd door Joost Schrickx van Stichting Pelicula.

Voorafgaand geeft Ton Heijdra van Het Schip een lezing van 30 minuten over de Amsterdamse School en de plek die Hildo Krop daarin inneemt.


Delen