•  
  •  
  •  
  •  

IDFA: A Marble Travelogue

IDFA

Losjes en met onderkoelde humor portretteert deze documentaire de Grieks-Chinese productieketen van marmer.

Blokken wit marmer uit een Griekse groeve worden verscheept naar China. Daar maken beeldhouwers er Hellenistisch ogende beelden en zuilen van. Het overgebleven gruis wordt verwerkt in koelkastmagneetjes en andere souvenirs, die teruggaan naar Europa om door Chinese toeristen te worden aangeschaft.

Langs deze marmerroute ontmoeten we allerlei mensen die een rol spelen in deze cyclische consumentenketen: de Chinese zakenman die een Griekse marmergroeve overnam, de arbeiders en hun kinderen in een souvenirfabriek in Quanzhou, een in China gevestigde Franse tussenhandelaar in marmer. De Chinees sprekende tweelingdochters van een Griekse ondernemer die een reis- en migratiebureau runt, vormen een leidraad in deze film. Als culturele ambassadeurs vergezellen zij hun vader op zijn zakenreizen naar het Verre Oosten.

Losjes en met onderkoelde humor portretteert de Chinees-Nederlandse documentaire A Marble Travelogue een keten die loopt van kapitaal, fabricage, in- en verkoop tot consument. Op een onnadrukkelijke, maar visueel verleidelijke manier worden complexe verbanden gelegd en krijgen we een indruk van de Europese aspiraties van de Chinese middenklasse.


Delen