•  
  •  

IDFA: A Thousand Fires

IDFA

Een inkijkje in een ongewoon bestaan in Myanmar.

Met blote handen haalt het echtpaar Htwe Tin en Thein Shwe olie uit de grond bij hun huis, uit een zelfgebouwde boorput. In Myanmar zijn veel van dit soort provisorische olievelden te vinden, waar mensen het verbouwen van gewassen hebben ingeruild voor het eigenhandig uit de grond pompen en verkopen van olie.

Op momenten staat regisseur Saeed Taji Farouky zich wat visuele poëzie toe, met bijna impressionistische close-ups van de bruine, stroperige olie met zijn glinsterende patronen en een geluidsontwerp dat het brommende binnenste van de aarde verklankt. Maar bovenal is het een sober en integer portret van twee mensen die het beste willen voor hun kinderen. Die slaan in het leven hun eigen weg in; zoon Zin Ko Aung droomt van een carrière als profvoetballer.

De documentaire biedt een inkijkje in een ongewoon bestaan; het slopende werk, de middagdutjes, maar ook de bezoekjes aan een waarzegger die het echtpaar hun toekomst voorspelt. Want in Myanmar is het mystieke nooit ver weg, ook niet in deze door olie besmeurde omgeving.


Delen