•  

IDFA: Courage

IDFA

Een portret van de moed van de betogers tegen Loekasjenko, door de ogen van drie scherpzinnige theatermakers.

Augustus 2020, Belarus. Aleksandr Loekasjenko, dan al 26 jaar aan de macht, wordt voor de zesde maal uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Duizenden demonstreren tegen deze ongeloofwaardige overwinning; de protesten worden met de dag massaler.

Pavel, Denis en Maryna zijn verbonden aan theatergroep Belarus Free Theatre in Minsk en volgen de situatie op de voet. Denis demonstreerde in de jaren negentig al tegen het regime en twijfelt nu over het nut van de protesten. Maryna maakt zich zorgen over de toekomst. Pavel overweegt emigratie. Ze beseffen dat ze hun stem niet alleen op het toneel, maar vooral op straat moeten laten horen.

De steeds grimmiger wordende, opmerkelijk fraai gefilmde demonstraties, de discussies over de rol van theater in een dictatuur en de persoonlijke verhalen van de acteurs schetsen een veelzijdig en alarmerend beeld van het leven in Belarus. Courage, dat eerder dit jaar onder meer werd geselecteerd voor de Berlinale, Visions du Réel en CPH:DOX, is een portret van de moed van betogers die hun vrijheid in de waagschaal stellen, gefilterd door de blik van drie scherpzinnige en gevoelige theatermakers.


Delen