IDFA: Eat Your Catfish

IDFA

Een genadeloos eerlijk portret over ALS.

De New Yorkse Kathryn, moeder van filmmaker en socioloog Noah Arjomand, heeft de dodelijke ziekte ALS en is volledig verlamd. Communiceren lukt alleen nog door met haar ogen letters aan te wijzen op een speciaal keyboard. Ze heeft 24 uur per dag zorg nodig.

Het is een gruwelijke situatie waar Kathryn zich even nuchter als scherp over uitlaat. De enige reden dat ze nog geen euthanasieverzoek heeft gedaan, zegt ze, is het feit dat ze nog geen afscheid wil nemen van haar kinderen. Ze wil in ieder geval de trouwdag van haar dochter Minou nog meemaken.

Eat Your Catfish is vrijwel volledig gefilmd vanuit het perspectief van Kathryn. De camera werd bevestigd achter haar rolstoel, een filmcrew was er niet. Uit meer dan negenhonderd uur aan opnamen stelden Arjomand en zijn coregisseurs Adam Isenberg en Senem Tuzen een genadeloos eerlijk portret samen. ALS sloopt niet alleen spieren, het stelt ook Kathryns huwelijk zwaar op de proef. Haar man kan de zorg niet aan en ook de professionele hulpverleners hebben het zwaar. Maar hoe hulpeloos Kathryn ook is, haar kritische en humoristische geest blijft onafhankelijk.


Delen