•  
  •  

IDFA: God Has AIDS

IDFA

Zeven kunstenaars en een activistische arts – allemaal seropositief – spreken zich uit tegen de fatale onwetendheid van hiv / aids.

Veertig jaar na het uitbreken van de aidsepidemie is iemand die besmet wordt met het virus niet meer automatisch ten dode opgeschreven. De ziekte is een chronische aandoening geworden. Maar in Brazilië, waar hiv/aids door velen nog een-op-een wordt geassocieerd met homoseksualiteit en een promiscue leefstijl, blijft het stigma rondom de ziekte groot. De haatdragende retoriek van president Bolsonaro wakkert de laatste jaren de ‘serofobie’ aan en zijn bezuinigingen treffen voorlichtingsprogramma’s en klinieken. Daarom sterven jaarlijks ruim tienduizend Brazilianen aan een ziekte die gewoon te behandelen is.

Zeven kunstenaars en een activistische arts – allemaal seropositief – spreken zich uit tegen de fatale onwetendheid, maar ook tegen het racisme in de gayscene en de totale onzichtbaarheid van vrouwen met hiv/aids. In dans, performances en gedichten geven ze hiv-positieve mensen een gezicht. Ze slagen er zelfs in iets positiefs uit hun serologische status te halen: een beter begrip van hun lichaam en hun sterfelijkheid.


Delen