•  

IDFA: Housewitz (Prikkelarme Filmvertoning)

IDFA

Beklemmend portret van een scherpzinnige vrouw die dagelijks moet leven met huisgenoot Holocaust.

De moeder van filmmaker Oeke Hoogendijk is al tientallen jaren haar huis niet meer uit geweest. Lous heeft een terugkerende nachtmerrie waarin ze niet meer weet hoe ze thuis moet komen, net als de dag waarop ze als Joods meisje werd gedeporteerd.

Wat op het eerste gezicht heel gewone beelden lijken – een oudere vrouw in een woonkamer die televisie kijkt met haar kat – verandert geleidelijk in een uiterst beklemmend portret van een scherpzinnige vrouw die dagelijks moet leven met huisgenoot Holocaust. Zelfs de kerstboom, waar ze als een kind zo blij mee is, roept nog steeds de herinnering op aan Westerbork.

Via hun tragikomische telefoongesprekken en een webcamera in de woonkamer, weet Oeke ongelooflijk dicht bij haar moeder te komen. Met al haar eerlijkheid over het verdriet én haar scherpe gevoel voor humor opent ze zich volledig voor ons. Die knappe balans weet de filmmaker te bewaren dankzij de delicate montage, waarin kampherinneringen van haar moeder worden afgewisseld met de vreugde van een reisprogramma op de tv en de kalmerende werking van housemuziek.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

Bij de prikkelarme vertoningen staat het geluid wat zachter en wordt het filmlicht gedimd. De film zelf is een rustige film zonder extreme actiescenes of plotseling geschreeuw.


Delen