•  
  •  
  •  

IDFA: Ironland

IDFA

Een even activistische als poëtische roadmovie, waarin een Braziliaanse geograaf in kaart brengt hoe de mijnbouw haar geboortestreek heeft gevormd.

Als haar geboortestreek Minas Gerais wordt getroffen door een aan mijnbouw gerelateerde milieuramp, besluit Camila, een Braziliaanse geograaf die decennialang in de Verenigde Staten woonde, terug te gaan. Na een dambreuk zijn verschillende dorpen verwoest door het zwaar verontreinigde afvalwater van een ijzermijn. In deze documentaire roadmovie brengt Camila in kaart hoe mijnbouw de geschiedenis van de deelstaat heeft bepaald.

De trein waarin ze aankomt, draagt de naam van het mijnbedrijf. Vanuit het raam is een immense ijzergroeve te zien. De mijnbouw is overal. Ook in de teksten van Brazilië’s beroemdste dichter Carlos Drummond de Andrade – afkomstig uit deze streek – die in zijn gedichten beschreef welke prijs de bevolking betaalt voor de grootschalige ontginning en export van grondstoffen.

De voice-over is vaak poëtisch, hoe heftig en lelijk de realiteit ook is. Terwijl Camila door het zwaar geschonden landschap reist en slachtoffers en activisten ontmoet, realiseert ze zich dat de ramp geen incident is, en er letterlijk levens op het spel worden gezet. Minas Gerais is een mijnenveld geworden.


Delen