•  
  •  
  •  

IDFA: Last Days at Sea

IDFA

Het water, de rotsen en de lucht vullen Reyboys wereld in het Filipijnse vissersdorp Karihatag.

Reyboy is twaalf en woont in het afgelegen dorp Karihatag in het zuiden van de Filipijnen. Het zand, de rotsen, het water onder hem en de wolken, de sterren, de planeten boven hem vormen zijn wereld. Saturnus, daar wil hij wel naartoe. Hij kan er eindeloos naar staren tijdens broeierige zomeravonden.

Maar na deze zomer laat Reyboy zijn dorp en familie achter om in de stad naar school te gaan. De meeste mensen hier zijn vissers, met verweerde huiden en getrainde spieren, die elke dag de opbrengst delen van hun gevaarlijke werk – dat ook nog eens te lijden heeft onder overbevissing. Reyboys ouders weten dat studeren de enige uitweg is uit dit zware bestaan.

Filmmaker Venice Atienza ontmoette Reyboy een paar jaar eerder. Ze werden vrienden. In Reyboys laatste weken in het kustdorp tekenen ze samen het verhaal van zijn jeugd op; struinend over het strand, verhalen vertellend en de hemel observerend. Deze film, ontwikkeld tijdens IDFAcademy en gesteund door het IDFA Bertha Fund, is een monument voor de kinderjaren van een jongen die op weg gaat naar een betere toekomst – om een stapje dichter bij de planeten te komen.


Delen