•  
  •  
  •  

IDFA: Prince of Muck

IDFA

Warm en observerend portret van de aimabele Lawrence MacEwen, die decennialang het pittoreske Schotse eiland Muck runde.

Nabij de westkust van Schotland ligt het glooiende eiland Muck, al ruim een eeuw in bezit van de familie MacEwen. Na zich decennialang met hart en ziel aan het eiland gewijd te hebben, droeg Lawrence MacEwen het over aan zijn zoon. Nog elke dag neemt Lawrence een koud bad en maakt hij notities in zijn dagboek. Maar de pagina’s worden leger.

Plooiend naar het ritme van het eiland legt de Nederlandse filmmaker Cindy Jansen de dagen van de stramme maar montere Lawrence vast in kalme, observerende shots. Hij knuffelt met de koeien, drijft met zijn kleinkinderen het vee bijeen en leest fragmenten voor uit dagboeken die decennia teruggaan en even methodisch de windrichting als de sterfgevallen beschrijven.

Terwijl de jongere generatie haar eigen pad kiest, zal Lawrence moeten accepteren dat het zijne ten einde loopt. In het groeiende besef dat de toekomst aan anderen behoort, werpt hij een blik achterom, de poëzie en getijden reciterend die hij als kind uit zijn hoofd leerde.


Delen