•  
  •  
  •  

IDFA: Rebellion

IDFA

Extinction Rebellion wordt vanaf de lancering in 2018 gevolgd terwijl de beweging oproept tot radicale klimaatactie.

In april 2019 blokkeert Extinction Rebellion dagenlang enkele strategische verkeerspunten in Londen, waarbij honderden geweldloze demonstranten worden gearresteerd. Rebelleren werkt, reageert de internationale klimaatjurist Farhana Yamin bijna verbaasd als de regering hun eis inwilligt om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Al decennialang zet zij zich bij de VN in voor klimaatrechtvaardigheid, maar ze is teleurgesteld in de vooruitgang die daar wordt geboekt. Daarom sluit ze zich aan bij deze nieuwe beweging, die overheden ter verantwoording roept voor hun nalatigheid in het licht van de klimaatcrisis. Via burgerlijke ongehoorzaamheid en het ontregelen van de status quo onderstreept de beweging de noodzaak van radicale veranderingen, en wel nú.

Yamin is een van de activisten die vanaf de lancering van de beweging in 2018 van zeer nabij worden gevolgd. In interviews leggen zij bloot wat hun beweegredenen zijn om mee te doen en kijken ze terug op acties en de reacties daarop. Botsingen zijn er ook onderling; zo komt een van de oprichters in conflict met zijn dochter als zij meer aandacht vraagt voor de opinie van de jongeren binnen de beweging.


Delen