•  
  •  
  •  
  •  

IDFA Shorts: Anatomies

IDFA

Uiterst persoonlijke en expressieve films over de kracht en kwetsbaarheid van het menselijk lichaam.

Ob Scene
In een chronologisch, bijna klinisch overzicht onderzoekt filmstudent Paloma Orlandini Castro aan de hand van beelden en woorden de geschiedenis van haar seksueel ontwaken – van haar fascinatie als vijfjarige voor een kunstfoto van Tracey Emin tot de vervaardiging van haar eigen modulaire pornokunst als twintiger.
Sine die
In 1966 botste boven het Zuid-Spaanse dorp Palomares een Amerikaanse B-52-bommenwerper met een tankvliegtuig. Het plutonium uit de kernbommen raakte over een groot gebied verspreid. In Palomares ligt het plutonium nog altijd zes meter diep begraven, te midden van woestijnlandschappen en omheiningen, met grote gevolgen voor de gezondheid van de bewoners, onder wie filmmaker Camila Moreiras. Het Spaanse landschap en Moreiras’ lichaam komen samen in een parallel verhaal over herstel en overleving – zowel land als lichaam moeten zich koste wat kost aanpassen.
Prosopagnosia
Filmmaker Steven Fraser heeft prosopagnosie, gezichtsblindheid, een aandoening die ervoor zorgt dat hij geen gezichten kan herkennen en onthouden. Met stop-motionanimatie, cassettebandjes, schetsboeken, foto’s en dagboeken maakt hij inzichtelijk wat dit voor hem betekent.
Crotch Stories
In allerlei landen kun je tegenwoordig volautomatisch bevallen op een wolk van epidurale gelukzaligheid. Voor de rest van de wereld is een kind krijgen simpelweg een kwestie van pijn lijden. Waarom is dat zo?, vraagt Myleine Guiard-Schmid zich af in dit visuele essay. Even buiten beschouwing gelaten dat het je een pracht van een kind oplevert – waarom kan een bevalling niet plezierig zijn?

Delen