•  
  •  
  •  

IDFA Shorts: Stranded

IDFA

Urgente en aangrijpende aanklachten tegen de inhumane behandeling van vluchtelingen op verschillende continenten en de falende systemen die dit in stand houden.

The Great Abandonment

Creperen aan de gevolgen van de lockdown of door het coronavirus? Dat is de wrange keus waar 11 miljoen arbeidsmigranten in India zich voor gesteld zien, als ze halsoverkop hun werkplek in de steden moeten verlaten. Premier Modi ziet de lockdown voor de 1,3 miljard inwoners van India als een gezamenlijk offer om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar zijn oproep is vooral een manier om het leed van de pandemie af te schuiven op de allerarmsten.

When We Were Them

“In het midden van Bosnië in een niemandsland, ver van waar zij willen zijn, lijden duizenden migranten”, horen we in een voice-over. Vervolgens zien we dronebeelden van een met hoge hekken omringd kamp in een bos. Het doet denken aan een gevangenis. Zo ervaren de vluchtelingen het ook, zodat velen uit de “kamphel” ontsnappen. Zij zoeken onderdak in verlaten, vervallen gebouwen in de steden. Zonder water en elektriciteit proberen ze in de kou te overleven. Sommigen wachten niet af, maar proberen naar West-Europa te vluchten.

The Facility

Onderzoeksjournalist Seth Freed Wessler legt contact met immigranten die, in afwachting van hun zaak of uitzetting, opgesloten zitten in een privaat detentiecentrum in de VS. Hoe lang ze zonder gerechtelijke uitspraak opgesloten blijven, is ongewis. Ze vertellen hun schrijnende verhalen aan Wessler en een advocaat – hun weinige lijntjes met de buitenwereld.


Delen