•  
  •  
  •  

IDFA Shorts: Traumata

IDFA

Na ingrijpende gebeurtenissen proberen de hoofdpersonen van deze openhartige films hun trauma, leed en verlies te verwerken.

Five Scenes from the War in Afghanistan as They Appear in East Sussex

Een veteraan vertelt vanuit een plantenkas in Engeland over zijn ervaringen als soldaat in Afghanistan. Clement Boland diende meer dan tien jaar geleden in Helmand voor het Britse leger, waarna hij met PTSS terugkeerde. Zijn therapie bestaat nu uit tuinieren. In vijf rake scènes vertelt hij hoe het landschap van East Sussex en Afghanistan in elkaar overvloeien, doordat hij keer op keer herinneringen aan de oorlog herbeleeft. Zo kan hij een neergeschoten Afghaan die “leek op Jezus” niet van zijn netvlies krijgen. Hij schoot niet zelf, maar voelt wel de schuld.

In Flow of Words

Wat doet het met je als je gruwelijke getuigenissen moet vertalen? Drie tolken van het (ex-)Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag vertellen over de intense emotionele weerslag van hun werk op hun leven.

Contents Inventory

Elke lamp, elk kopje, elk hebbeding – vaak moeten huiseigenaren die hun huis zijn kwijtgeraakt, bijvoorbeeld bij een brand, alles noteren van de verzekeringsmaatschappij. Maar zo’n lange lijst laat natuurlijk nooit zien wat écht van waarde is en wat niet. En dat is precies waar filmmaker Irene Lusztig juist wel naar vraagt.


Delen