•  
  •  
  •  

IDFA: The Belly of the Mountain

IDFA

Een poëtisch essay over zingeving en sterfelijkheid van filmmaker Stephen Loye.

Met de beruchte vliegtuigcrash van Germanwings in 2015 werd een afgelegen plaatsje in de Franse Alpen plotseling wereldnieuws. Filmmaker Stephen Loye, woonachtig in het gebied, laat een poëtisch en filosofisch licht schijnen op die gebeurtenis – met een radicaal andere insteek dan we uit de media kennen.

Voor dit filmische essay werkte Loye samen met Patrick Romieu, een geluidsantropoloog die op zoek gaat naar kleine en persoonlijke verhalen uit de regio. Op de geluidsband praten anonieme stemmen over het mediacircus in hun stadje, over de honderden overlijdensaktes die getekend moesten worden en over andere rampen in de recente geschiedenis waarbij grote aantallen slachtoffers vielen. Intussen maakt Loye’s stem vrije associaties, mijmerend over sterfelijkheid en de waarde van een mensenleven.

Nieuwsbeelden trekken soms voorbij, maar verder wordt The Belly of the Mountain visueel juist gedomineerd door een schijnbaar betekenisloze, onverschillige leegte. Verlaten bergen, een spinnende kat: de kijker mag net zo vrij associëren als Loye zelf.


Delen