•  

IDFA: Three Minutes – A Lengthening

IDFA

Filmisch Holocaustmonument van de Nederlandse journalist en historicus Bianca Stigter.

Op een gevonden vakantiefilmpje uit 1938 verdringen de Joodse inwoners van een klein Pools dorp zich uitgelaten voor de lens. De akelige, onontkoombare werkelijkheid is dat bijna niemand van hen de Holocaust overleefde.

In deze zoektocht wordt het drie minuten durende kleurenfilmfragment nauwkeurig bestudeerd door het keer op keer te herhalen. Wie zijn de joelende jongens in beeld? Wat staat er in de korrelige letters boven de winkel? Het inzoomen op beeldfragmenten, beeldje voor beeldje afspelen of vergroten van details maakt dat het einde van de film telkens wordt uitgesteld – en daarmee het lot van de dorpelingen. Buiten beeld horen we nabestaanden en betrokkenen vertellen over het dorpje en zijn inwoners. Zo worden in dit ontroerende filmische monument deze levens in herinnering gebracht.

Maker van de film is de Nederlandse journalist en historicus Bianca Stigter, die in haar boek Atlas van een bezette stad (2019) sporen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam tot leven wekte. Actrice Helena Bonham Carter leende haar stem voor de voice-over.

Genomineerd voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award


Delen