•  

IDFA: Trenches

IDFA

Het filmdebuut van oorlogsjournalist Loup Bureau geeft in esthetische zwart-witbeelden raak weer hoe jonge Oekraïense soldaten de oorlog in Donbas beleven.

Loopgraven, jonge soldaten en zwart-witbeelden – Trenches doet direct denken aan de Eerste Wereldoorlog. Maar dit is de wereld anno nu: het leven aan het front tijdens het gewapende conflict in de Oekraïense Donbas, dat is begonnen in 2014. Hier strijden tot op de dag van vandaag Oekraïense soldaten tegen Russische separatisten. Het is het debuut van filmmaker Loup Bureau, die door zijn ervaring als oorlogsjournalist raak weet weer te geven hoe jonge Oekraïense soldaten de oorlog beleven.

Niet alleen zien, horen en voelen we de impact van beschietingen en granaataanvallen, we ervaren ook de huiselijke kant van het leven in de loopgraven. Hoe een soldaat rustig het stof voor de ingang van haar hut wegveegt en met de aangelopen kat speelt. Hoe de jonge jongens hun lege uren vullen met roken, computerspelletjes en het scheren van elkaars hoofdhaar. Er heerst een zeker vorm van gelatenheid, die wordt versterkt door de zorgvuldig gekadreerde, esthetische beelden.

Wanneer de soldaten op het punt staan naar huis te gaan, beseffen ze hoeveel impact hun ervaring heeft gehad. Lukt het hun nog wel om in de gewone wereld te aarden?


Delen