•  
  •  

IDFA: Users

IDFA

Wat als machines alles beter kunnen dan wij? Houden onze kinderen straks meer van perfecte apparaten dan van hun imperfecte ouders?

Een baby wordt in slaap gesust in zijn wieg. Het bedje schommelt vanzelf, sneller en sneller, en speelt dromerige geluiden af waardoor de oogjes van de baby langzaam maar zeker dichtvallen. Een moeder vraagt zich af: zullen mijn kinderen net zoveel van mij houden als van de alomtegenwoordige apparaten die perfect voor ze zorgen?

Wisselend tussen beelden uit haar persoonlijke leven en de wijde wereld daaromheen observeert regisseur Natalia Almada onze omgeving: de natuur én hoe wij die hebben geïnfiltreerd, naar onze hand gezet of in brand gestoken. Zo kijken we mee – met evenveel vrees als verwondering – naar een planeet waar haar kinderen gevaar lopen door klimaatverandering en tegelijk volledig vertrouwen op technologie om voor hen te zorgen.

Users is een essayistische documentaire (winnaar van de U.S. Documentary Directing Award op Sundance 2021) die je met dromerige muziek in een bijna meditatieve staat brengt, waarin je ontvankelijk wordt voor het overdenken van de relatie tussen mensen en technologie. En waarin je ongetwijfeld tot mooie, kritische en angstaanjagende conclusies komt.


Delen