•  
  •  

IDFA: Wild Relatives

IDFA

De reis die een collectie zaden aflegt tussen het Noordpool-gebied en het Midden Oosten legt de spanningen bloot tussen de staat en het individu.

Diep in de Arctische permafrost, in de Global Seed Vault op Spitsbergen, zijn zaden van over de hele wereld opgeslagen als back-up voor een ramp. Omdat lokale variëteiten wereldwijd gestaag worden verdrongen door veredelde soorten, worden deze erfgoedzaden nu in een kluis bewaard om te voorkomen dat ze uitsterven. Wild Relatives volgt de lange, moeizame weg die oorspronkelijke zaden uit Libanon afleggen om vanuit deze ‘doomsday vault’ te kunnen worden teruggezaaid in de Bekavallei.

Niet alleen de zaden leggen lange afstanden af, ook de mensen die ermee werken zijn vaak migrant. Gevluchte Syrische vrouwen verzorgen de gewassen op de velden van ICARDA. Dit internationale landbouwonderzoekscentrum moest vanwege de oorlog in Syrië in 2012 vanuit Aleppo verhuizen naar Libanon. Youssef is een Libanese boer die nu zijn land verhuurt als kamp voor Syrische vluchtelingen, want “de vluchtelingenbusiness is winstgevender dan de landbouw”. De reis van de zaden legt zo niet alleen de spanningen bloot tussen industrie en biodiversiteit, maar ook tussen staat en individu.


Delen