•  
  •  
  •  
  •  

La Place d’une Autre – Hoe lees ik een film?

Hoe lees ik een film?

Film kijken met Lidewijde Paris.

Op 11 mei vertonen we La Place d’une Autre in ons programma Hoe lees ik een film?. Samen met Lidewijde Paris kijken we de film en gaan we in gesprek over de literaire aspecten van het verhaal

Nélie probeert haar armoedig bestaan te ontlopen door als verpleegster in de frontlinies van de Eerste Wereldoorlog te werken. Op een dag wordt het veldhospitaal onder vuur genomen en sterft voor haar ogen Rose, een jonge Zwitserse vrouw van goede komaf. Nélie neemt haar identiteit aan en vlucht naar een welgestelde kennis van de ouders van Rose. Daar aangekomen wordt ze warm onthaald op het landgoed van Madame de Lengwil en wordt ze haar gezelschapsdame en voorlezer. Nélie’s leugen werkt boven haar verwachting goed.

La Place d’une Autre is geïnspireerd op The New Magdalen van Wilkie Collins uit 1873, waarbij het verhaal is verplaatst van het Victoriaanse Engeland naar Frankrijk aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Regisseur Georges geeft haar heldin meer keuzevrijheid, kracht en vastberadenheid mee, wat Collins tussen de regels moest zetten, omdat bijna niemand in de tijd van die schrijver een verhaal met een sterke vrouwelijke persoonlijkheid interessant zou vinden.


Delen