Lessons of Love

IDFA

Dit openhartige portret legt van dichtbij vast hoe een Poolse vrouw na bijna 45 jaar huwelijk met een gewelddadige echtgenoot besluit haar eigen weg te gaan. Ze laat hem achter in haar huis in Italië, keert terug naar Polen en gaat het leven vieren. Met vriendinnen aan het strand haalt ze herinneringen op aan haar tienertijd, toen ze zwanger werd en met de verkeerde jongen trouwde. Vijftig procent van de Poolse mannen slaat zijn vrouw, meent Jola nu.

Ze maakt zich op, geniet van mooie kleren en sieraden en verbaast zich over haar dochter die dat allemaal niet belangrijk vindt. Ze neemt zangles, bezingt de liefde, repareert zelf haar dak en ontmoet op dansles Wojtek, een aardige man die wel iets in haar ziet. Is het liefde?

In observerende stijl, met soms een dromerige toets, tonen filmmakers Malgorzata Goliszewska en Kasia Mateja niet alleen Jola’s vastberadenheid, maar ook haar kwetsbaarheid en twijfels. Lessons of Love is een filmisch en opbeurend verslag van de worsteling van een vrouw om zichzelf opnieuw uit te vinden, op de leeftijd van 69.


Delen