Posoki

Hoe lees ik een film?

Film kijken met Lidewijde Paris.

Op 12 maart vertonen we Posoki in ons programma Hoe lees ik een film?. Samen met Lidewijde Paris kijken we de film en gaan we in gesprek over de literaire aspecten van het verhaal.

Posoki (Directions) is een mozaïekfilm die de levens van enkele Bulgaarse taxichauffeurs en hun passagiers gedurende een dag en een nacht in de straten van Sofia door elkaar weeft. Eén van hen is Misho, een zakenman die diep in de schulden zit en als taxichauffeur bijklust om rond te komen. Een ontmoeting met zijn bankier Popov drijft hem tot een wanhoopsdaad. Het incident is ook over de radio te horen bij de andere taxichauffeurs. Allemaal trachten ze met veel goede wil de eindjes aan elkaar te knopen en streven ze naar een betere toekomst.

De verschillende ‘aktes’ werden met wendbare cameraatjes, zonder kunstlicht gedraaid en vormen bij elkaar zowel een intrigerend mozaïekdrama als een krachtig portret van het hedendaagse Bulgarije, een land getekend door vreugde, pijn, misère en hoop.

Van begin tot eind boeiende, tsjechoviaanse zedenschets over de waardencrisis van het kapitalisme. VPRO Cinema
Uit alle passerende perspectieven ontstaat gaandeweg een gelaagd portret van een corrupt en harteloos land, waar je medemenselijkheid met een zaklamp moet zoeken. de Volkskrant

Delen