•  
  •  

Prikkelarme voorstelling: Mountain Man & Scenes with My Father

IDFA

Mountain Man – Regie: Arun Bhattarai
Duur: 22 minuten | Engels ondertiteld | Geproduceerd in Bhutan

In Bhutan is de vader van de 11-jarige Yangchen de gletsjerspecialist. Hij is ook de enige persoon die toestemming heeft om het als heiligdom beschouwde hooggebergte te betreden. Maandenlang is hij van huis om de snel afnemende ijsdiktes te meten. Terwijl hij te voet door de sneeuw naar de verste uithoeken van de Bhutaanse Himalaya trekt, maakt hij met zijn telefoon trouw filmpjes voor zijn dochter. Die beelden nemen de kijker mee in adembenemende landschappen, waarbij het besef groeit dat iets onomkeerbaars bezig is.

De camera volgt het dagelijks leven van Yangchen op school of thuis, waar ze bij een altaar bidt dat haar vader de sneeuwleeuw, de mythische verpersoonlijking van de gletsjer, niet stoort; de Bhutanen geloven dat anders groot onheil uitbreekt. In werkelijkheid is het grootste gevaar voor diens voortbestaan niet Yangchens vader, maar de klimaatverandering.

Scenes with My Father – Regie: Biserka Šuran
Duur: 47 minuten | Engels ondertiteld | Geproduceerd in Nederland

Biserka Šuran is twee jaar oud als haar gezin vlucht uit voormalig Joegoslavië. Haar vader dacht destijds dat hun plotselinge vertrek zijn jongste dochter het minst zou raken. In haar regiedebuut gaat Šuran met haar vader in gesprek: over hun gezamenlijk verleden, de geschiedenis van de Balkan en wat dit betekent voor hun identiteit.

De dialogen vinden plaats in een sober theaterdecor., ingericht in een verlaten fabriek. Hoewel een en ander in scène is gezet, proberen de filmmaker en haar vader je niet van hun acteerkunsten te overtuigen. Eerder grijpen zij het minimalistische decor aan om zich een houding te geven in deze verkenning, die voor allebei best ongemakkelijk is; voor de dochter omdat zij deze vragen nooit eerder stelde, voor haar vader omdat hij niet geleerd heeft ze te beantwoorden.

Maar de antwoorden komen. De filmmaker weet je zowel mee te nemen in haar familiegeschiedenis als aan het denken te zetten over Europa als construct in wat voelt als een benijdenswaardige exercitie, die menig kijker met een van hún ouders zou willen doen.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film


Delen