•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Quo Vadis, Aida?

Verpletterende speelfilm over de genocide in Srebrenica.

“Don’t shoot the piano player” waren de bekende woorden van Dutchbat-commandant Thom Karremans voordat hij in 1995 het glas hief met de Servische generaal Ratko Mladić. Kort daarna begon het leger van Mladić aan een genocide onder de moslimenclave in Srebrenica die meer dan achtduizend slachtoffers eiste. 

Dit aangrijpende en hoognodige drama van Jasmila Žbanić ontleedt op nauwkeurige wijze hoe dit conflict van kwaad tot erger ging. In haar eerdere films onderzocht Žbanić de blijvende invloed van de genocide op het hedendaagse Bosnië en Herzegovina. Nu brengt ze de gebeurtenissen voor het eerst nadrukkelijk in beeld. Ze volgt het fictieve personage Aida, een tolk op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica, die zich verscheurd voelt. Ze moet de Nederlandse bevelen vertalen voor de lokale bevolking, maar verliest het vertrouwen dat de VN-soldaten in staat zijn om deze oorlogssituatie te de-escaleren. 

Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en won meerdere prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. 

(Bron: IFFR)

Het trauma van Srebrenica clasht en schuurt en doet pijn in ‘Quo Vadis, Aida?’ NRC Handelsblad
Jasmila Zbanic maakt het trauma van Srebrenica springlevend met haar directe, indringende stijl. de Volkskrant

Delen