•  
  •  

Seeds of Deceit & At Midnight Plays a Dance-tune

Tijdens deze voorstelling wordt At Midnight Plays A Dance-Tune vertoond voorafgegaan door de film Seeds of Deceit.

Hoofdpersoon in deze tragedie van Griekse omvang is de inmiddels overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw met zijn eigen sperma talrijke vrouwen bevruchtte. Ongevraagd, dat wel: want geen van de vrouwen die zich tot zijn kliniek wendden om kunstmatig geïnsemineerd te worden, had de gevierde spermadokter zelf als zaaddonor gekozen.

In haar opvallend mooi vormgegeven afstudeerfilm combineert Miriam Guttmann interviews met twee moeders en hun met Karbaats zaad verwekte nakomelingen met gestileerde ensceneringen en beeldfragmenten van de enthousiaste arts. Hoezeer Karbaat heeft ingegrepen in al die levens laat zich voelen in de soms hartverscheurende getuigenissen. Onder alle woede, verdriet en onbegrip schuilt echter ook nieuwsgierigheid: wie was toch die man die met zijn godcomplex van hier tot Tokio en reageerbuisjes vol goede bedoelingen alle ethische grenzen zo verbijsterend overschreed?

———————–

Als de moeder van filmmaker Roy Seerden overlijdt, gaan alle remmen los. Seks, drugs, nachtelijke omzwervingen: het leven als een samengebalde brok energie, verdriet en onthechting. Tegelijkertijd dringt de herinnering aan Antoine zich op, de zonderlinge buurman uit zijn jeugd. Antoine de onaangepaste, die uiteindelijk uit zijn huis werd gezet en op straat belandde. Zonder het te benoemen, maakt Seerden de parallel tussen Antoine en hemzelf voelbaar.

At Midnight Plays a Dance-Tune is een snel gesneden collage van beelden, een experimentele explosie van indrukken die wonderbaarlijk intiem aanvoelt. Seerden geeft zich letterlijk en figuurlijk bloot, bijna nog meer door de nabijheid van zijn sonore, meanderende stem in de voice-over dan wanneer hij in beeld is. Een rustpunt zijn de gesprekjes met zijn oude buren, die vertederd terugblikken op de kleine Seerden en zijn moeder. Het onderstreept zijn kwetsbare, maar dappere openheid om deze episode in zijn leven op geheel eigen wijze vast te leggen.


Delen