•  
  •  

Vrijheidcolleges

Op 5 mei verandert het Westerpark in het Vrije Westen met onder meer optredens van Kraantje Pappie, JOHAN, Larry Gus, Kuenta i Tambu en Nina June. Even uit het feestgedruis en nadenken over de vrijheid? Dat kan bij ons, met de Vrijheidcolleges. Dit jaar brengen Aafke Romeijn, Özcan Akyol en Natascha van Weezel hun visie op vrijheid.

15:45-16:30 uur | Natascha van Weezel
Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt het werk van Van Weezel. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia. Een bezoek aan Auschwitz had invloed op haar herstel.

17:15-18:00 uur |  Özcan Akyol
Özcan Akyol (1984) spreekt recht voor zijn raap en spaart niemand. Hij wordt soms ‘Eus’ genoemd naar het hoofdpersonage uit zijn gelijknamige succesvolle debuut uit 2012. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en diverse regionale dagbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. In 2017 maakte hij de televisieserie ‘De Neven van Eus’ waarin hij op zoek ging naar zijn familie in Turkije. Akyol: “Ik ga geen rekening houden met iemand die te veel naar de Turkse staatstelevisie kijkt of te lang op PVV-fansites zit en alternatieve waarheden doorgeeft en verdedigt. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor, mijn verantwoordelijkheid is het om tegenwicht te bieden.”

18:45-19:30 uur | Aafke Romeijn
Aafke Romeijn (1986) is een creatieve duizendpoot die niet bang is om het achterste van haar tong te laten zien. Ze maakt muziek, schrijft boeken en is actief als journalist. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2016 bracht ze een succesvolle single uit met rapper Sef en ook de conceptplaat ‘Versplintering op rechts’ over de Tweede Kamerverkiezingen. In 2018 presenteerde ze haar literaire debuut ‘Concept M’ waarin ze de gedachtewereld van een terroriste verkent. Romeijn is zeer actief op Twitter, schrijft opiniestukken voor de Volkskrant en werkt als columnist bij Vrij Nederland en 3voor12/Utrecht. Haar tweede boek staat gepland voor 2020.


Delen