Werk ohne Autor

Nieuwe film van Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen.

“Kijk nooit weg”, leert Kurt als klein jochie van zijn tante. Zijn jeugdjaren worden getekend door de oorlog. In de DDR leert hij op de kunstacademie van Dresden het arbeidersbestaan te verheerlijken. Eenmaal in het Westen, op de kunstacademie van Düsseldorf, krijgt hij les van een naar Joseph Beuys gemodelleerde docent en ontwikkelt hij uiteindelijk een eigen stijl. En al die tijd kan hij zich niet realiseren wat wij als kijker dan al geruime tijd wél weten: dat de vader van zijn grote liefde een uiterst geniepige Nazi was.

Werk ohne Autor is een episch, gelaagd familiedrama over een op de Duitse kunstenaar Gerhard Richter geïnspireerde hoofdpersoon. Een boeiende geschiedenisles en tegelijkertijd een portret van een jonge kunstenaar die zijn weg zoekt en uiteindelijk vindt.

Op 4 februari vertonen we om 19:00 uur in het kader van Werk ohne Autor eenmalig de documentaire Gerhard Richter Painting.

Henckel von Donnersmarck bedrijft [..] klassieke cinematografie: zorgvuldig belichte, goed uitgediepte personages, een elegant script vol heldere metaforen dat zich in weloverwogen tempo ontrolt op weelderige locaties. NRC Handelsblad
Soepel en indringend verteld door regisseur Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen). VPRO Cinema

Delen