KETELHUIS


Het Ketelhuis


Sinds 29 maart 1999 is Het Ketelhuis - stevig verankerd op de Westergasfabriek, in de Amsterdamse creatieve industrie en in de vaderlandse filmwereld - een veilige thuishaven voor vertoning van en bezinning op de Nederlandse film in zijn volle breedte. Het Ketelhuis is hét huis voor de Nederlandse film.

Onze aandacht gaat daarbij vooral uit naar artistiek en/of maatschappelijk belangwekkende, commercieel veelal fragiele Nederlandse films als, om betrekkelijk recente voorbeelden te noemen: Beyond WordsNaziha’s Lente, Zomer, Wakker in een boze droom, Ne me quitte pas, The Paradise Suite en De grote Zwaen. We nemen daarmee – commercieel gezien - relevante risico’s.
De artistieke Nederlandse film heeft geïntensiveerde aandacht nodig, als artistiek product én als spiegel van onze samenleving. Daarover is iedereen het wel eens.

We vertonen al deze Nederlandse films in een omgeving van vergelijkbare speelfilms en documentaires van Europese komaf. Die Europese context blijkt al jaren een vruchtbare kruisbestuiving op te leveren.

Een heel andere specialiteit van Het Ketelhuis is de betere jeugd- en familiefilm, veelal Nederlands gesproken en in 2D.

Zoals het een modern filmtheater betaamt is Het Ketelhuis veel méér dan een vertoningsplek. We zijn een eigentijdse variant op de agora, de Griekse marktplaats, waar publiek en professionals elkaar ontmoeten, informatie en ervaringen uitwisselen, kennis en vaardigheden vergaren en inspiratie opdoen. Een plek voor reflectie en debat. Een plek waar men de wereld en zichzelf beter leert begrijpen.
Je kunt er trouwens ook ongedwongen plezier hebben. En bijzondere biertjes drinken.

Elke dag is Het Ketelhuis open vanaf 10.00u. Vaak begint de eerste filmvoorstelling rond half elf. Voor een lunch (soep en/of één van onze nu al klassieke broodjes) kun je vanaf 12.00u terecht.  Vanaf een uur of half zes worden er dagschotels geserveerd. Minstens één daarvan is vegetarisch.
In het café (met een in juli 2016 gebouwd entresol) zijn er voldoende stopcontacten en is er volop wifi. Het Parool en de Volkskrant behoren tot de standaard-uitrusting van de leestafel (tenzij ze weer eens gejat zijn). Dus eigenlijk kun je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in Het Ketelhuis uitbundig of juist ingetogen je gang gaan. Je hebt er altijd wat te doen. En er is altijd wel iets aan de hand.


Al jaren is Het Ketelhuis een vaste festivallocatie voor o.a. Cinekid, het IDFA, de Roze Filmdagen en het Holland Festival.

Op het vlak van filmeducatie is Docupedia.nl ons paradepaardje: een lespakket over de tien grondvormen van de Nederlandse documentaire. Docupedia.nl is een terugkerend item in het curriculum van zowel het 4e Gymnasium als de Nederlandse Filmacademie.

Het Ketelhuis werkt nauw samen met vele instanties, variërend van het Holland Festival tot Bekijk ‘t, van de Dutch Directors Guild tot de belangenvereniging van editors, en van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse tot het Goethe Institut.
 

Word vriend of partner

Als u Vriend of Partner wordt van Het Ketelhuis krijgt u korting op uw ticket(s) en ontvangt u minimaal één keer per jaar een uitnodiging voor een speciaal evenement. Maar bovenal: als vriend of partner draagt u een fundamenteel steentje bij aan de missie van Het Ketelhuis, hét huis voor de Nederlandse film.
De VRIENDENPAS kost €30, is een jaar geldig en u betaalt voortaan slechts €7,50 voor uw bioscoopticket.
De PARTNERPAS kost €60, is een jaar geldig en u plús één introducé betalen slechts €7,50 per bioscoopticket
De VRIENDENPAS en PARTNERPAS zijn verkrijgbaar bij de kassa van Het Ketelhuis.


ANBI

Stichting Het Ketelhuis is door de Belastingdienst erkend als een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (culturele ANBI). De verantwoording van een en ander is te vinden op anbi.nl.
Het Dagelijks Bestuur van Stichting Het Ketelhuis bestaat uit Monique van Schendelen (voorzitter), Dorieke van Helden (penningmeester/secretaris) en Max van Praag.
 

Met dank aan

In het kader van het Kunstenplan 2013-2016 ontvangt Stichting Het Ketelhuis een structurele subsidie van de gemeente Amsterdam. Bovendien wordt Het Ketelhuis ondersteund door advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, Studio Parkers, eAVr, Grolsch en de Westergasfabriek.
Het Ketelhuis is aangesloten bij Cineville, Europa Cinemas en Filmthuis. We onderhouden programmatische allianties met L'Échappée Belle, Amongst Friends, het Goethe Institut, het Duitsland Instuut Amsterdam, de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Op het gebied van cultuureducatie werken we samen met Bekijk 't.
 
 
   
       

 
 
   
 


 

Mede mogelijk gemaakt door:

  • Westergasfabriek
  • Kennedy van der Laan
  • Europe Cinemas
  • Gemeente Amsterdam
  • Grolsch
  • EAVR
  • Parkers

VANDAAG
19/10/2018


Cinekid!

Overdag alleen maar films uit het festival lees verder

Buurtlicht

Maarten van der Horst | expositie 15 - 21 oktober lees verder

Vacatures

Wij zijn per direct op zoek naar Barkrachten en Zelfstandig werkende koks lees verder

Feestje in Het Ketelhuis

Vier je verjaardag in Het Ketelhuis met film en taart lees verder

Privacy Statement

Vanwege de nieuwe wetgeving lees verder