Klik hier en bekijk de trailer
Logo van Docupedia.nl

Docupedia.nl

 

Docupedia.nl is geen website maar een boekje dat beoogt encyclopedische informatie over heden en verleden van de diverse documentaire genres in Nederland handzaam toegankelijk te maken. Het boekje - het eerste zogeheten Ketelhuiscahier - werd in opdracht van Het Ketelhuis geschreven door Hans Beerekamp, voormalig filmcriticus en tegenwoordig televisierecensent van NRC Handelsblad. Met vermaarde naslagwerken in het achterhoofd en het corpus Nederlandse documentaires op de voorgrond, is hij gekomen tot het formuleren van tien documentaire grondvormen.

 

In 2011 presenteerde Het Ketelhuis een bijbehorend filmprogramma. Nu is het de beurt aan Holland Doc 24. Vanaf 20 oktober biedt deze specialistische zender van de VPRO een tiendelige serie aan, waarin dezelfde Hans Beerekamp iedere week een andere documentaire grondvorm behandelt. Aansluitend vertoont Holland Doc 24 een documentaire die het besproken genre illustreert. Klik hier voor meer informatie.


Hans Beerekamp vond het samenstellen van Docupedia.nl ''een dankbare ambitie, want het is lastig om een ander land te vinden met zo’n breed, in genre en stijl uiteenlopend aanbod van non-fictiefilms.'' Hij was onder de indruk van de rijkdom van de Nederlandse documentaire. Maar hij maakte zich tegelijk ook zorgen, vooral over het slordige gebruik van de term 'documentaire'. Beerekamp: ’’Creatieve documentaire is een pleonasme’’.


Verkoopinformatie boekje:

Het Ketelhuiscahier Docupedia.nl is verkrijgbaar bij de kassa van Het Ketelhuis en in de Theatre & FIlm Bookshop op het Leidseplein te Amsterdam.

 

Verkoopprijs: € 6,50.

 

Docupedia.nl kan ook besteld worden via 020-6840112 of info@ketelhuis.nl. Voor het versturen wordt €2,50 in rekening gebracht.


Voor filmgerelateerde (onderwijs)instellingen kost het boekje slechts € 4,00 (mits er minimaal 50 exemplaren worden afgenomen).


 
Mede mogelijk gemaakt door:

  • Westergasfabriek
  • Kennedy van der Laan
  • Europe Cinemas
  • Gemeente Amsterdam
  • Grolsch
  • EAVR
  • Parkers

Het eerste Ketelhuiscahier; geschreven door Hans Beerekamp


Te koop in Het Ketelhuis


Reserveren? Bel 020 684 00 90
Cinekid!

Overdag alleen maar films uit het festival lees verder

Buurtlicht

Maarten van der Horst | expositie 15 - 21 oktober lees verder

Vacatures

Wij zijn per direct op zoek naar Barkrachten en Zelfstandig werkende koks lees verder

Feestje in Het Ketelhuis

Vier je verjaardag in Het Ketelhuis met film en taart lees verder

Privacy Statement

Vanwege de nieuwe wetgeving lees verder