Ariaferma

Samen met L’Istituto Italiano di Cultura en de Italian Cineclub presenteren we deze zomer recente Italiaanse cinema.

Deze zomer presenteert Het Ketelhuis in samenwerking met L’Istituto Italiano di Cultura en de Italian Cineclub een aantal hedendaagse Italiaanse films die nergens anders in Nederland te zien zijn. We starten met Ariaferma van Leonardo Di Costanzo. Na afloop schuift Di Costanzo aan voor een Q&A via Zoom.

De Mortana gevangenis (de naam is fictief, maar de film is opgenomen in Sardinië), oud en in verval, staat op het punt gesloten te worden, en de gevangenen zullen in kleine groepen worden overgebracht naar andere detentiecentra. Iedereen is blij, zowel de agenten als de gevangenen, want ze zullen eindelijk dichter bij hun familie worden geplaatst. Door een bureaucratische fout zit de laatste groep van 12 gedetineerden echter voor onbepaalde tijd vast op het eiland, samen met een deel van het gevangenispersoneel. Dan beginnen de problemen.

Ariaferma past duidelijk in het gevangenis-thriller genre, maar Di Constanzo maakt de film op een zeer geraffineerde manier en met een volledig Italiaanse stijl, lichtjaren verwijderd van het geweld uit de mainstream producties van de laatste jaren. De nadruk ligt op menselijke relaties, en op de relaties die ontstaan tussen gedetineerden en bewakers, die uiteindelijk niets meer zijn dan een ander soort gedetineerden.

De film werd triomfantelijk onthaald bij de David di Donatello (de Italiaanse Oscars) met niet minder dan dertien prijzen, en bij de Nastri d’Argento (een andere zeer begeerde prijs in de Italiaanse cinema) met nog eens tien prijzen, waaronder beste regisseur, beste scenario, beste acteur (Silvio Orlando en Toni Servillo), beste cinematografie.


Delen