•  

Beeldbestormers: Brainwashed

Beeldbestormers

Kantel de blik met Brainwashed: sex-camera-power

In de film Lost in Translation (2003) worden de twee hoofdrolspelers op een heel andere manier geïntroduceerd. Van Bill Murray zie je zijn gezicht, waar de tijd en vermoeidheid zich op heeft afgetekend. Van Scarlett Johansson daarentegen zien we als eerste haar billen, in een roze doorzichtig onderbroekje. Waarom eigenlijk?    

De documentaire Brainwashed: sex-camera-power laat aan de hand van talloze filmfragmenten zien hoe normaal we het vinden dat vrouwen in films worden neergezet als lustobject zonder stem. Regisseur Nina Menkes ontleedt de techniek daarachter: het ligt onder meer aan framing, camerabewegingen en belichting. Ook laat ze zien wat voor effect deze genormaliseerde beeldtaal heeft op ons denken over man-vrouw-verhoudingen.

Brainwashed: sex-camera-power is een onthutsende film waardoor je nooit meer hetzelfde naar films kijkt – een must see voor iedereen die beelden maakt en consumeert. Point of View, Vrouwen in Beeld en Het Ketelhuis organiseren een speciale avond rondom deze documentaire, met een nagesprek met actrice Sinem Kavus en regisseur Michael Middelkoop.

Het is tevens de kick-off van het maandelijkse programma ‘Beeldbestormers’. Elke eerste zondag van de maand kantelen we de blik, met een film en een onderzoekend panelgesprek. Waarom zijn vrouwen in films altijd mooi, en jong? Wie bepaalt welke films gefinancierd worden en wie krijgen de kans om die te maken? Hoe worden verhalen in beeld gebracht? Wie was Alice Guy? En hoe wordt er over vrouwen voor en achter de camera geschreven in de journalistiek?  


Delen