Beeldbestormers: fuck de canon!

Kantel de blik op de filmgeschiedenis

Point of View, Vrouwen in Beeld en Het Ketelhuis presenteren het filmprogramma  

BEELDBESTORMERS 

Hoe hebben we van (klassieke) films geleerd om naar mannen en vrouwen te kijken? Op welke subtiele en onopzettelijke manieren gaat dat? En hoe werkt dat door in onze denkbeelden, maatschappelijke opvattingen en carrières? Elke eerste zondag van de maand kantelen we de blik, met een film en een panelgesprek, gericht op iedereen die beelden maakt, ook interessant voor iedereen die beelden consumeert. 

Deze zondag 7 april: Fuck de canon! – een nieuwe blik op de filmgeschiedenis.  

Wie bepaalt eigenlijk welke films bewaard blijven en tot ‘klassieke meesterwerken’ worden uitgeroepen? Wat is het belang van een filmcanon en welke systemen en problemen schuilen er achter het samenstellen van een canon? Kunnen we het concept herdefiniëren en nadenken over een andere vorm, of meerdere vormen? Zodat we er voor zorgen dat onze (Nederlandse) filmgeschiedenis een caleidoscoop aan makers en films bevat, en niet voornamelijk van witte, mannelijke makers naar voren schuift?

We vertonen onder meer een deel van het 14-uur durende Women Make Film, een epische roadtrip door de filmgeschiedenis bekeken aan de hand van het werk van de grootste vrouwelijke filmmakers. 

We praten na met onder andere Maryn Wilkinson, universitair docent Media en Cultuur aan de UvA, gespecialiseerd in genderrepresentatie in film, en met Fleur Speet, mede-oprichter van het schrijverscollectief Fixdit dat streeft naar meer diversiteit in de literaire wereld, onder andere in de literaire canon.

Voor de andere afleveringen van het programma klik hier

De Filmkrant doet verslag van de bijeenkomsten. Lees die over de eerste bijeenkomst hier, het verhaal over de sessie over schoonheid hier en die over filmjournalistiek hier


Delen