Beeldbestormers: tussen de regels

Beeldbestormers

Kantel de blik op het scenario

Point of View, Vrouwen in Beeld en Het Ketelhuis presenteren het filmprogramma  

BEELDBESTORMERS 

Hoe hebben we van (klassieke) films geleerd om naar mannen en vrouwen te kijken? Op welke subtiele en onopzettelijke manieren gaat dat? En hoe werkt dat door in onze denkbeelden, maatschappelijke opvattingen en carrières? Om de maand kantelen we de blik, met een film en een panelgesprek, gericht op iedereen die beelden maakt, ook interessant voor iedereen die beelden consumeert. 

Deze zondag 2 juni: tussen de regels – een nieuwe blik op personages en het scenario  

Een film begint bij een idee en dan volgt al snel het scenario – de plek waar werelden en personages worden geschapen. Maar hoe zorg je voor een gelaagde en realistische representatie van vrouwelijke personages die interessante ontwikkelingen doormaken? En waarom is dat zo belangrijk? En wat is er eigenlijk nodig om voor diverse en ondergerepresenteerde stemmen en schrijvers meer ruimte te creëren? Welke rol kunnen genre films hier bijvoorbeeld in spelen? En is de writers room de toekomst als we willen zorgen voor meer diversiteit en inclusie?

We vertonen een aantal korte films die een nieuwe blik werpen op scenario’s en personages waaronder Junior (Julia Ducournau, 2011), Ma mère et moi (Emma Branderhorst, 2023), Stuwing (Juliette van Ardenne, 2023) en Beş (Ayla Çekin Satijn, 2021).

Aansluitend gaat Floortje Smit in gesprek met scenarist Bodil Matheeuwsen en dramaturg en schrijver Gwyneth Sleutel.

Voor de andere afleveringen van het programma klik hier


Delen