•  
  •  

Beeldbestormers: spiegeltje, spiegeltje

Beeldbestormers

Kantel de blik op schoonheid

Point of View, Vrouwen in Beeld en Het Ketelhuis presenteren het filmprogramma  

BEELDBESTORMERS 

Hoe hebben we van (klassieke) films geleerd om naar mannen en vrouwen te kijken? Op welke subtiele en onopzettelijke manieren gaat dat? En hoe werkt dat door in onze denkbeelden, maatschappelijke opvattingen en carrières? Elke eerste zondag van de maand kantelen we de blik, met een film en een panelgesprek, gericht op iedereen die beelden maakt, ook interessant voor iedereen die beelden consumeert. 

Deze zondag 7 januari: spiegeltje, spiegeltje – een nieuwe blik op schoonheid.  

Films bepalen het vrouwelijk schoonheidsideaal. Maar waarom is – doorgaans – dat jong en blond?  Kan het anders? Na een inleiding van NRC-journalist Joyce Roodnat vertonen we vier recente films: twee Nederlandse shorts, een korte Franse animatiefilm en een Amerikaanse korte documentaire.

Aansluitend een panelgesprek over schoonheid met Joyce Roodnat, Snor-regisseur Zainab Goelaman en Trudy Buren, die make-up en haar verzorgde op talloze filmsets.

Op het programma:

Makeover movie (Sue Ding, 2022, 19 min)

Jongensachtige meisjes moeten in Hollywood-films eerst hun bril af en sexy kleding aan voordat ze geluk vinden. Maar waarom? En wat is het effect van dat schoonheidsideaal? Regisseur Sue Ding onderzoekt het met haar vriendinnen. Volgens Sight & Sound een van de beste video-essays van 2022.

Wet (Marianne Bergeonneau, Lauriane Montpert, Mélina Mandon, Cloé Peyrebrune, Elvira Taussac, 2021, 6 min)

Tijdens een opwindende massage verleidt een vrouw haar masseur. In het doolhof van de sauna vindt een dromerig spelletje plaats van huid, vlees en stoom in deze sensuele animatiefilm.

Gleuf (Isis Mihrimah Cabolet, 2023, 17 min)

Innemende korte film over een in een isolement geraakte zeventigjarige vrouw. Wanneer ze in contact komt met een al even eenzame jongeman hervindt ze haar levenslust.

Snor (Zainab Goelaman, 2023, 7 min)

Wanneer de zelfverzekerde Hindoestaanse Zeenat voor het eerst gediscrimineerd wordt omdat ze een snor heeft, zet dat een onomkeerbaar proces van geïnternaliseerd racisme in werking bij een kwetsbaar negenjarig meisje van kleur.

Voor de andere afleveringen van het programma klik hier


Delen