Camino

Een origineel zelfportret in twee miljoen stappen, innemend en vooral níet pretentieus.

Zonder noemenswaardige voorbereiding besloot Martin de Vries de Camino te gaan lopen, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella: van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Noordwest-Spanje, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen.

Tijdens het lopen filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen en probeert te achterhalen waarom hij dit avontuur is aangegaan. Medewandelaars en overnachtingsplekken komen slechts sporadisch in beeld. Als hij al lopende de camera op zichzelf richt, mijmert De Vries betrekkelijk nuchter over ongemakken en euforische momenten, over het prachtige ochtendlicht en het geluid van de vogels, over twijfels en groeiend vertrouwen.

Volkomen in cadans met de voetstappen die gezet worden, neemt Martin je mee over wonderschone paden en landschappen en zit je voordat je het weet ‘in het moment’ van de tocht.

Met zijn iPhone en GoPro filmt hij voornamelijk zichzelf. Dat kun je ijdel vinden, maar de film wordt door die focus eerder bescheiden dan egocentrisch. de Volkskrant
Hij wilde meer vertrouwen krijgen in het laatste deel van zijn leven, stelt De Vries uiteindelijk. Minstens zo veelzeggend is de opmerking dat het stiller is geworden in zijn hoofd. Misschien is dat zelfs de crux: door zoveel te lopen ga je minder denken. Heerlijk. Het Parool

Delen