•  
  •  

Daughters of the Dust

Visueel betoverend en experimenteel portret van drie generaties vrouwen.

Op 1 juli wordt tijdens Keti Koti de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. Keti Koti, een Surinaamse uitdrukking die ‘verbroken kettingen’ betekent, is een viering van vrijheid, gelijkheid en solidariteit. In samenwerking met Pepr vertonen we die dag de klassieker Daughters of the Dust. 

Aan het begin van de 20ste eeuw vestigt de Gullah-gemeenschap zich op de Sea Islands, vlakbij de kust van de Amerikaanse staat South Carolina. Deze vrijgemaakte afstammelingen van tot slaaf gemaakte West-Afrikanen hebben veel tradities overgenomen van hun voorouders en bewaken hun culturele erfgoed en folklore. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op hun migratie naar het Amerikaanse vasteland. Het betekent een stap verder weg van hun oorspronkelijke wortels met alle gevolgen van dien.

In 1991 was Daughters of the Dust de eerste grote bioscoopfilm van de zwarte vrouwelijke filmmaker Julie Dash. De film ontving veel lovende kritieken. In samenwerking met het UCLA Film and Television Archive werd de film onder toeziend oog van cameraman Arthur Jafa in 2016 met de juiste kleurcorrectie gerestaureerd.

Lyrisch, loom en een moderne klassieker. Trouw
Mijlpaal van de zwarte cinema. NRC

Delen