•  

Ghiaccio

Italian Cineclub

Een verhaal over liefde, vriendschap en boksen in Quarticciolo, een van de meest beruchte wijken van de Romeinse voorsteden.

Het regisseursduo De Leonardis-Moro, in hun eerste feature na een lange leertijd in de productie van muziekvideo’s, tekent voor een intens en realistisch verhaal dat zich afspeelt in de buitenwijk, de plek waar ze geboren zijn en die ze goed kennen. De metafoor van sport, en boksen in het bijzonder, als middel tot verlossing uit een leven van misdaad en ellende is zeker niet nieuw voor de cinema. Maar dit verhaal speelt zich af in de context van de Romeinse buitenwijken van de late jaren negentig waar, na het einde van het maffiatijdperk van de Bende van Magliana, de nieuwe bazen de markt voor drugs, gokken en woekerleningen verdelen. Het is ook het verhaal van de broederlijke vriendschap die Giorgio (Giacomo Ferrara, de ‘Spadino’ uit Suburra), een jonge maar gedesillusioneerde en roekeloze boksbelofte, verbindt met zijn trainer Massimo (Vinicio Marchioni) die in hem zijn droom van verlossing ziet uitkomen.

Vinicio Marchioni won de Gassman Award voor Beste Acteur op het Bari International Film Festival, de film kreeg een nominatie voor Beste Film op de 2022 Globo d’Oro, en de Best Film Award op het Festival delle Opere Prime van Roseto.

– F. Aulino


Delen