Kala azar

Post-apocalyptisch debuut over de relatie tussen mens en dier, leven en dood.

Overleden huisdieren ophalen, laten cremeren, en daarna het as terugbrengen naar de eigenaren. Dat is het dagelijks werk van een jong stel, ergens in het zuiden van Europa. Daarnaast verzamelen ze tijdens hun ritten zelf ook doodgereden, anonieme dieren. Ook die cremeren ze, met zorg en aandacht. In dit desolate landschap geeft het stoïcijnse doorzettingsvermogen van het stel ruimte om hun liefde te laten groeien, tot het moment dat ze zelf een dier aanrijden. Zal dat het einde van hun relatie en hun baan betekenen?

Kala azar is vernoemd naar een infectieziekte die grootschalige sterfte veroorzaakt onder honden in Zuid-Europa. Maar het debuut van videokunstenaar Janis Rafa gaat vooral over de dunne scheidslijn tussen leven en dood, de spirituele verbondenheid tussen mens en dier en de fragiele liefde tussen mensen onderling. Winnaar van de IFFR KNF Award 2020.

Kala azar is een opmerkelijke en rijke film die tot nadenken aanzet over de symbiotische verhouding tussen mens en hond en hun gedeelde natuurlijke leefomgeving. De camera snuffelt nieuwsgierig en soms rusteloos als een hond aan al die beelden. NRC

Delen