Ketelhuis x Krakeling: Kinderen van Mavungu

Documentaire voor de hele familie over een stel kinderen dat opgroeit in het Surinaamse regenwoud. Met nagesprek.

Dompel je onder in de wereld van Yoseva, Kenny en Maticha, een wereld van bosgoden, rituelen, slangen en piranhas. De kinderen wonen in Pikin Slee, een dorpje diep in het Surinaamse regenwoud. Regisseur Mirjam Marks volgt ze tijdens hun laatste basisschooljaar.

Yoseva, Kenny en Maticha zullen na dit jaar het dorp moeten verlaten. Ze hebben nog heel wat voor elkaar te krijgen: niet alleen een goed eindrapport halen, maar ook een school zien te vinden en een plek om te gaan wonen. Ondertussen waakt bosgod Mavungu over hen in de spannende wereld vol giftige slangen en piranha’s, waar de dag bestaat uit slingeren aan lianen, kanovaren tegen de stroomversnellingen, vissen en jagen, leguanen eten en op het kostgrondje helpen.

Elk hoofdstuk in Kinderen van Mavungu! wordt ingeleid met een tori. Tori’s zijn verhalen die in de Surinaamse cultuur worden overgedragen van de oudere op de jongere generatie. Met deze verhalen wordt kennis en informatie doorgegeven over de cultuur, natuur en tradities. De tori’s zijn ingesproken door Typhoon.

Dit is een onderdeel van Krakeling X Ketelhuis ter ere van de Dag van de Marrons. Inclusief een nagesprek met regisseur Mirjam Marks, researcher Vinije Haabo, die in Pikin Slee is geboren en basia Edje Doekoe, die in de film bij Apinti speelt. Na de vertoning kunnen de kinderen (8+) een van drie workshops volgen voor 2,50 euro: 

Workshop Apinti (8+)

De Apinti is een drum die door de Surinaamse Marrons werd gebruikt om berichten door te geven. Leer er alles over in de workshop onder leiding van Edje Doekoe.

Workshop Spoken Word (8+)

Tori’s spelen een grote rol in Kinderen van Mavungu. Woordkunstenaar Rellie Telg leert je hoe je een zelfgemaakte tekst zo ritmisch voordraagt als Typhoon doet in de documentaire.

Creatieve workshop door WG Kunst (8+)

Creatief aan de slag met aquarel verf en waterpenseel geïnspireerd op de documentaire Kinderen van Mavungu en de Dag van de Marrons onder leiding van twee kunstenaars van WG kunst.  


Delen