Lara

Veelbekroond drama over een verbitterde moeder die jaloers is op het muzikale talent van haar zoon.

De dag waarop Lara (Corinna Harfouch; Der Untergang, Perfume) zestig wordt is tevens de dag waarop haar zoon Viktor (Tom Schilling; Werk ohne Autor, Oh Boy, Der Baader Meinhof Complex) een pianorecital zal geven met een eigen compositie. Hij is echter het huis en zijn veeleisende moeder ontvlucht en laat ook die dag niets van zich horen. Haar pogingen tot contact worden tegengewerkt door familieleden die haar duidelijk maken dat ze Viktor met rust moet laten. Uit wanhoop koopt ze de laatste concertkaarten op, deelt die uit aan oude bekenden en gaat naar het concert.

Lara is een film van regisseur Jan Ole Gerster (Oh Boy, 2012) en won onder meer de Speciale Juryprijs op het Karlovy Vary International Film Festival en de FipresciI prijs op het Munich Filmfestival.

Er zijn veel films die de gruwelijkheden van rigoureus muzikaal onderwijs reconstrueren of de tol van genialiteit op een jong leven portretteren. Lara richt zich daarentegen op de gevolgen. In een kleine, op zichzelf staande vertelling schetst het een universeel verhaal dat breed resoneert. Het Parool
Jan Ole Gerster: ‘‘Lara gaat over mijn eigen faalangst". NRC

Delen