•  
  •  
  •  
  •  

Mitra

Indringend portret dat een brug slaat tussen de islamitische revolutie in Iran en een hedendaags leven in Nederland.

Kan ze de geschiedenis ooit achter zich laten? Zevenendertig jaar nadat haar dochter Mitra in Iran is vermoord, leidt Haleh nu een succesvol, maar rustig bestaan in Nederland. Alles wordt overhoop gehaald wanneer wordt vermoed dat Leyla, de verraadster van Mitra, opduikt. De vrouw woont pas sinds kort in Nederland en is nu zelf een liefhebbende moeder. Ze lijkt Haleh niet te herkennen; is dit Leyla wel? Met hulp van haar broer Mohsen probeert Haleh achter de waarheid te komen.

Regisseur Kaweh Modiri baseerde de film en het gelijknamige boek op het leven van zijn eigen moeder. Het verhaal kruist grenzen en generaties, van de politiek turbulente jaren tachtig in Iran tot hedendaags Europa – een Europa dat vaak kalm en rustig lijkt, maar waarin talloze verzwegen verhalen leven.

Mitra, de tweede speelfilm van de Iraans-Nederlandse filmmaker Kaweh Modiri, is een gewichtig drama over schuld en onschuld, onderdrukking en vrijheid, trauma en wraak. Slim gestoken in het jasje van een onderkoelde thriller, waardoor het gewicht zich nooit laat voelen als ballast. De Volkskrant

Delen