•  
  •  
  •  

Nahschuss

Deutsches Kino

Indringende spionagethriller gebaseerd op het leven van Werner Teske, de laatste man die in de voormalige DDR ter dood werd veroordeeld.

De jonge promovendus Franz Walter accepteert een uiterst attractief aanbod van de inlichtingendienst: in ruil voor informatie over naar het Westen uitgeweken DDR-burgers wacht hem en zijn vriendin een bevoorrecht leven. Maar als Franz wordt gedwongen methoden toe te passen die hij niet met zijn geweten kan verenigen, besluit hij niet langer mee te werken, en begint zijn overlevingsstrijd tegen een regime dat zich onverbiddelijk zal tonen.

Nahschuss is geïnspireerd op het leven van Werner Teske, de laatste DDR-burger die ter dood werd veroordeeld en bij wie dat vonnis ook werd voltrokken, in 1981. Regisseur Franziska Stünkel schreef zelf het scenario na jarenlange bestudering van de uitvoeringspraktijk van doodstraffen. Maar daarover gaat de film niet; die overtuigt vooral in het zichtbaar maken van de absurde mechanismen binnen de Stasi, en hoe mensen daarin tot actieve deelnemers werden gemaakt.

Hoofdrolspeler Lars Eidinger is wederom fantastisch en laat overtuigend zien hoe Franz’ naïviteit langzaam verandert in ongeloof als hij zich realiseert hoe volkomen verrot zijn land eigenlijk is. Maar ook Devid Striesow is perfect gecast als de onberekenbare en tegelijk sentimentele Dirk.


Delen