•  
  •  
  •  

Première: The Border Crossed Us

Nagesprek met regisseur Loretta van der Horst en NRC-journalist Merijn de Waal

Vroeger speelden de kinderen in Texas cowboy-en-indiaantje; tegenwoordig is het politie-en-smokkelaartje. In het grensgebied met Mexico maakt de jacht op illegale immigranten deel uit van het dagelijks leven. Terwijl een grote witte surveillance-luchtballon voortdurend boven het kleine grensstadje La Joya, Texas zweeft, patrouilleren lokale politieagenten in de buurt op zoek naar mensensmokkelaars.

Documentairemaker Loretta van der Horst richt haar aandacht op de politie – degenen die niet de immigranten arresteren, maar inlichtingen verzamelen over de smokkelaars en de smokkelbazen die verbonden zijn met Mexicaanse kartels. Ze volgt Chief Ramon Gonzalez, detective Manuel Casas en agent Mayra Garza, terwijl zij navigeren door de complexiteit van hun bestaan aan de grens.

Loretta van der Horst maakte eerder documentaires als Behind the Blood en Sound of Vision, over oorlog, criminaliteit en mensenrechten. Na deze speciale première gaat ze in gesprek met Merijn de Waal, schrijver van het boek Over de muur van Trump  – Reis door het Mexicaans-Amerikaanse grensland, en buitenlandredacteur van NRC Handelsblad voor zowel de VS als Latijns-Amerika.


Delen