Stamping Ground

Digitaal opgefriste registratie van het Holland Pop Festival dat 50 jaar geleden werd georganiseerd in het Kralingse Bos in Rotterdam.

Stamping Ground is een film van regisseur George Sluizer (Spoorloos) en de Duitser Hans Jürgen Pohland. Het is een registratie van het Holland Pop Festival dat op 26, 27 en 28 juni 1970 werd georganiseerd in het Kralingse Bos in Rotterdam. Dit ‘Nederlandse antwoord op Woodstock’ was het eerste grote popfestival op het Europese continent, trok tussen de tachtig- en honderdduizend bezoekers en had een line-up van artiesten als Santana, The Byrds, Jefferson Airplane, T Rex en Pink Floyd.

Bijzonder aan de registratie is de veelheid aan camera’s bediend door jonge cameramensen als Theo van de Sande en Jan de Bont. De beelden zijn heel dicht op de huid van de artiesten gedraaid, onder hectische omstandigheden. Daarnaast is er veel ruimte voor het publiek en de sfeer op het festival. Het schets drie dagen ongedwongen genieten van liefde, muziek en softdrugs.

En ook nog
Uiteindelijk distantieerde George Sluizer zich van de oorspronkelijke bioscoopversie uit 1971, waarin om commerciële redenen beelden van onder andere het Keukenhof waren verwerkt. Deze nieuwe, door Eye gerestaureerde versie is in samenwerking met de familie Sluizer gemaakt zodat het nu wel de film is die George Sluizer voor ogen had.

Sfeervolle tijdscapsule van anderhalf uur. NRC

Delen