•  
  •  
  •  
  •  

Turn Your Body to the Sun

Het ongelooflijke verhaal van een Sovjetsoldaat die in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de Nazi’s.

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk. Zoals regisseur Aliona van der Horst in haar vorige film Liefde is aardappelen (2017) het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, zo gebruikt ze in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning.

Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden?

Een bijzonder geslaagde poging om de anonieme geschiedenis van een vader in krijgsgevangenschap zo dichtbij mogelijk te brengen. de Volkskrant
Een persoonlijke geschiedenis over een onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog. Het Parool

Delen