•  
  •  
  •  
  •  

Veertig jaar De Mannetjesmaker

Veertig jaar De Mannetjesmaker

Op de vooravond van de verkiezingen vertonen we Nederlands eerste politieke speelfilm, over een spindoctor avant la lettre

Veertig jaar geleden hield politiek Den Haag de adem in. Zou De mannetjesmaker een schandaal ontketenen? Hans Hylkema’s film was immers gebaseerd op de opkomst en ondergang van Ben Korsten (1916-1969), in de vroege jaren zestig pr-adviseur van een aantal bekende KVP-politici. Hij werd gezien als de man die in de Haagse achterkamertjes katholieke bestuurders en ondernemers profijtelijk met elkaar in contact had gebracht. Verontruste politici drongen aan op een verbod, maar de toenmalige minister van WVC, Elco Brinkman (CDA), wees erop dat de regering moeilijk een met overheidssubsidie gefinancierde film kon dwarsbomen.

De schade viel mee. De mannetjesmaker bleek geen politieke afrekening, eerder het portret van een behendige ritselaar (gespeeld door Gerard Thoolen) die ten onder gaat aan drank, te veel minnaressen, grootspraak en morfine.

Het Ketelhuis blikt veertig jaar na de release en op de vooravond van de verkiezingen terug op Nederlands eerste politieke speelfilm. Na afloop van de voorstelling (op 35mm) volgt een debat over de hedendaagse spindoctors.


Delen